Pölyttäjäpenkki 1920
Uutiset

Tampereen Eteläpuiston pölyttäjäpenkki ehdolla Vuoden insinööriteoksi 2022

Luonnon pölyttäjäkantaa täydentävä pölyttäjäpenkki on ehdolla Vuoden insinööriteko -palkinnon saajaksi. 50 000 tarhamehiläisen pesänä toimiva puistonpenkki on mehiläistarhaaja Teemu Aittamaan kehittämä innovaatio, jota A-Insinöörit on kokeillut tänä kesänä Tampereen Eteläpuistossa. Insinööriliiton Vuoden insinööriteko -kilpailun finaalissa on seitsemän kovatasoista hanketta.

Pölyttäjäpenkki on mukana Insinööriliitto ry:n Vuoden insinööriteko -kilpailun finaalissa yhtenä yhteiskunnallisesti vaikuttavista tekniikan alan ammattilaisten keksinnöistä ja teoista. Voittaja valitaan yleisöäänestyksellä, joka on käynnissä 15.–30.8.2022.
Tampereen Eteläpuistoon kesäksi 2022 sijoitettu puistonpenkki sisältää mehiläispesän, jonka 50 000 asukasta tekevät ahkerasti töitä kaupunkiluonnon hyväksi.

– Pölyttäjäpenkki on oivaltava keksintö, joka toimii aidosti monimuotoisen luonnon puolestapuhujana. Penkillä on riittänyt kesän aikana kävijöitä ja se on saanut paljon kannustusta ihmisiltä. Pölyttäjäpenkin nousu kovatasoisten insinöörihankkeiden rinnalle kilpailussa kertoo, että myös pienet ideat voivat olla merkityksellisiä globaalin hyvinvoinnin edistämisessä, sanoo vastuullisuus- ja laatujohtaja Liisa Jäätvuori A-Insinööreistä.

Pölyttäjäpenkki mahdollistaa tarhamehiläisten sijoittamisen maan tasalle ihmisten pariin kaupungeissa ja asuinalueilla. Penkin kehittäjä, mehiläistarhuri ja insinööri Teemu Aittamaa on myös huolehtinut penkin mehiläisistä kesän aikana. Pesä sijaitsee istuimen alla hyvin suojattuna. Mehiläiset lentävät pesään ja pesästä ulos 2,3 metrin korkeudella olevan lentoaukon kautta.

– Tein kesän aikana penkkiin päällepäin näkymättömiä muutoksia, jotta pesään saatiin enemmän valoa ja mehiläisten lentoa aktiivisemmaksi. Mehiläiset ovat lentäneet ahkerasti medenkeruussa varhaisesta aamusta iltaan. Ihmiset ovat olleet kiinnostuneita ja poikkeuksetta iloisia penkistä, kertoo Teemu Aittamaa Korpikuusikon Hunajasta.

Mehiläiset ovat kimalaisten ohella luonnon- ja viljelykasvien tärkeimpiä pölyttäjiä. Kaupungeissa tarhamehiläiset täydentävät luontaisten pölyttäjien kantaa ja kantojen vaihtelua. Pölyttäjäpenkin mehiläiset pölyttävät miljoona kukkaa päivässä.

Insinööriliitto IL ry:n Vuoden insinööriteko -kilpailun yleisöäänestys on avoinna Iltasanomien verkkosivuilla 30.8.2022 saakka www.is.fi/insinoorigaala. Voittaja ratkeaa yleisöäänestyksen tuloksen perusteella 9.9. järjestettävässä Insinööri-gaalassa.

Lue lisää: A-Insinöörien kokeilu Tampereella – ”pölyttäjäpenkki” tukemaan monimuotoista kaupunkiluontoa

Lisätietoja:
Liisa Jäätvuori, vastuullisuus- ja laatujohtaja, A-Insinöörit
puh. 044 300 1358
liisa.jaatvuori@ains.fi

Teemu Aittamaa, mehiläistarhaaja, Korpikuusikon Hunaja Oy
puh. 040 503 1870
info@korpikuusikonhunaja.fi

"Pölyttäjäpenkki on oivaltava keksintö, joka toimii aidosti monimuotoisen luonnon puolestapuhujana."

Liisa Jäätvuori
vastuullisuus- ja laatujohtaja,
A-Insinöörit

 

PÖLYTTÄJÄPENKKI

  • Erityinen puistonpenkki, jonka istuinosan alla on suojattu mehiläispesä.
  • Mehiläiset lentävät pesään ja pesästä ulos 2,3 metrin korkeudella olevan lentoaukon kautta.
  • Penkin mehiläispesässä asuvat 50 000 mehiläistä pölyttävät miljoona kukkaa päivässä.
  • Sijainti Tampereen Eteläpuistossa
TILAA UUTISKIRJE