pölyttäjäpenkki_web
Uutiset

A-Insinöörien kokeilu Tampereella – ”pölyttäjäpenkki” tukemaan monimuotoista kaupunkiluontoa

A-Insinöörit kokeilee yhdessä Tampereen kaupungin kanssa uudenmuotoista kaupunkimehiläisten tarhausta. Tampereen Eteläpuistoon kesäksi 2022 sijoitettu puistonpenkki sisältää mehiläispesän, jonka 50 000 asukasta tekevät ahkerasti töitä kaupunkiluonnon hyväksi.

A-Insinöörit kokeilee luonnon pölyttäjäkantaa täydentävän puistonpenkin soveltuvuutta kaupunkiympäristöön yhdessä Tampereen kaupungin kanssa. Ns. pölyttäjäpenkki on suomalainen innovaatio, joka mahdollistaa tarhamehiläisten pesän sijoittamisen maan tasalle ihmisten pariin kaupungeissa ja asuinalueilla.

– Tähän asti mehiläispesiä on sijoitettu katoille kauas ihmisistä, hoidon kannalta vaikeisiin ja vaarallisiinkin paikkoihin. Perinteistä pesää ei voi laittaa maan tasolle, mutta puistonpenkkiin integroitu pesä ratkaisee asian. Se osoittaa, miten voimme ihan turvallisesti elää kaupungeissakin yhdessä mehiläisten kanssa, pölyttäjäpenkin kehittänyt mehiläistarhaaja Teemu Aittamaa kertoo.

Mehiläiset ovat kimalaisten ohella luonnon- ja viljelykasvien tärkeimpiä pölyttäjiä. Kaupungeissa tarhamehiläiset täydentävät luontaisten pölyttäjien kantaa ja kantojen vaihtelua.

– Kaupunkialueiden suunnittelijoina tehtävämme on luoda ratkaisuja, joilla ylläpidetään ekologisia verkostoja ja luonnon monimuotoisuutta. Pölyttäjäpenkki on kaupunkilaisten luontosuhteen ja yhteisöllisyydenkin kannalta kiinnostava keksintö. Nyt kokeilemme, voisiko penkistä tulla pihoille ja asuinalueille ihmisiä ja luontoa yhdistävä juttu, A-Insinöörien vastuullisuus- ja laatujohtaja Liisa Jäätvuori sanoo.

Tampereen Eteläpuistoon sijoitetun pölyttäjäpenkin mehiläispesässä työskentelee kesäkuusta syyskuuhun noin 50 000 mehiläistä, jotka pölyttävät miljoona kukkaa päivässä.

– Laadukkaiden ulkotilojen ja kaupunkiluonnon lisääminen ovat Tampereella ajankohtaisia teemoja. Keskustan luonnon monimuotoisuuteen satsataan pysyvien viheralueiden lisäksi myös kokeiluilla. Kesäkeitaan ja Kesäkatujen kukkaistutukset tarjoavat mettä muun muassa perhosille. Se, että kaupunkikeskustasta löytyy muutakin elämää, kuin ihmisiä, on välttämättömyys meidän kaikkien hyvinvoinnille, hankekehityspäällikkö Mikko Siitonen Tampereen Viiden tähden keskusta -kehitysohjelmasta sanoo.

pölyttäjäpenkki3_webTampereen Eteläpuistossa sijaitsevan pölyttäjäpenkin kuulumisia voi seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #pölyttäjäpenkki.

Pölyttäjäpenkin suojattu mehiläispesä sijaitsee penkin istuinosan alla. Mehiläiset lentävät pesään ja pesästä ulos ihmisten pään yläpuolella, 2,3 metrin korkeudella olevan lentoaukon kautta. Pesänhoitaja käy hoitamassa mehiläispesää noin viikoittain. Penkin istuinosassa kerrotaan, että penkissä asuu mehiläisiä.

Pölyttäjäpenkki on innovaationa ainoa laatuaan. Teemu Aittamaan mehiläistarhan perinteisiä mehiläispesiä on sijoitettu Tampereella Tampere-talon sekä Finlaysonin katoille sekä Helsingissä Jätkäsaaren Clarion-hotellin katolle.

 

Lisätietoja:
Liisa Jäätvuori, vastuullisuus- ja laatujohtaja, A-Insinöörit
puh. 044 300 1358
liisa.jaatvuori@ains.fi

Teemu Aittamaa, mehiläistarhaaja, Korpikuusikon Hunaja Oy
puh. 040 503 1870
info@korpikuusikonhunaja.fi

Mikko Siitonen, hankekehityspäällikkö, Tampereen kaupunki
puh. 041 730 3249
mikko.siitonen@tampere.fi

Timo Koski, kaupunginpuutarhuri, Tampereen kaupunki
puh. 050 345 7568
timo.koski@tampere.fi 

"Kaupunkialueiden suunnittelijoina tehtävämme on luoda ratkaisuja, joilla ylläpidetään ekologisia verkostoja ja luonnon monimuotoisuutta."

Liisa Jäätvuori
vastuullisuus- ja laatujohtaja,
A-Insinöörit

 

PÖLYTTÄJÄPENKKI

  • Erityinen puistonpenkki, jonka istuinosan alla on suojattu mehiläispesä.
  • Mehiläiset lentävät pesään ja pesästä ulos 2,3 metrin korkeudella olevan lentoaukon kautta.
  • Penkin mehiläispesässä asuvat 50 000 mehiläistä pölyttävät miljoona kukkaa päivässä.
  • Sijainti Tampereen Eteläpuistossa
TILAA UUTISKIRJE