Jatkoaika 1920x1080 web-1
Uutiset

Valaistussuunnittelija Esa Horttanaisen valotaidetta Ruudun takaa -tapahtumassa Tampereella

A-Insinöörit on mukana Pirkanmaan Ruudun takaa -valotapahtumassa 24.10.-3.11.2024 valaistussuunnittelija Esa Horttanaisen suunnittelemalla valotaideteoksella nimeltä Jatkoaika. Teos herättelee pohtimaan luonnon kantokykyä ja nykyisiä kulutustottumuksiamme.

A-Insinöörit osallistuu ympäri Pirkanmaata järjestettävään Ruudun takaa -tapahtumaan, joka toimii avajaisfestivaalina Tampereen Valoviikoille. Arkkitehtuuri- ja erikoisvalaistukseen sekä valotaiteeseen erikoistuneen valaistussuunnittelija Esa Horttanaisen valotaideteos Jatkoaika nähdään Tampereella.

– Jatkoaika-teoksessa haluan ottaa kantaa luonnon kantokykyyn ja herättää pohtimaan nykyisiä kulutustottumuksiamme. Markkinoinnin ja mainonnan avulla meille luodaan tarpeita tuotteista, mitä emme oikeasti tarvitsisi. Turhaa tavaraa tuotetaan valtava määrä ja se on pitkällä tähtäimellä kestämätöntä luonnolle", kertoo Esa Horttanainen.

Valoteoksessa ylikulutuksen ideaa havainnollistetaan toimiston katosta roikkuvilla ja räpsyvillä valoputkilla, jotka kuvastavat tuotteiden elinkaarta kaupan hyllyltä kaatopaikalle. Katosta romahtaneet valoputket toimivat vertauskuvana siihen, että jatkuva ylikulutus voi lopulta johtaa luonnon kantokyvyn romahtamiseen. Teos kannustaa pohtimaan monenlaisia kysymyksiä: Tarvitsemmeko näin paljon kaikkea? Voisiko tuotteiden elinkaarta pidentää laatua nostamalla? Olisiko rikkinäiset tuotteet mahdollista korjata?

– Teoksen tekoon varasimme 30 valoputkea, jotta teoksesta saa mahdollisimman näyttävän. Strobovalo on lisätty tehostamaan teoksen näkyvyyttä toimiston tummennetuista ikkunoista, kertoo Horttanainen.

Jatkoaika teoksen testaus (6)Valaistussuunnittelija Esa Horttanainen kokoamassa Jatkoaika-teosta.

Elinkaariajattelu kestävän valaistussuunnittelun keskiössä

Ylikulutusta tapahtuu myös valaistuksessa. Kustannustehokkaiden led-valaisimien tuleminen markkinoilla laajemman yleisön käyttöön on aiheuttanut sen, että valaistuksen määrä on lisääntynyt kaupungeissa valtavasti.

– Nykyisin valaistuksessa käytetään ledivalaisimia, joiden käyttöikä on pitkä ja virrankulutus vähäinen. Ongelma on siinä, että valaistuksen määrä kaupungeissa on kasvanut valtavasti, mikä on lisännyt valosaasteen määrää, toteaa Horttanainen.

Kestävässä valaistussuunnittelussa elinkaariajattelu on suunnittelun keskiössä. Julkisessa rakentamisessa käytetään pääosin kestäviä ja laadukkaita valaisimia, joita on mahdollista myös korjata. Valaistuksessa pyritään myös kiinnittämään huomiota valaistuksen tasaisuuteen, jotta ylimitoitukselta vältytään.

Vastuullisessa valaistussuunnittelussa huomioidaan myös luonnon tarpeet.

– Valosaasteen minimoimiseksi valaistussuunnittelussa pyritään välttämään valon kohdistamista suoraan taivaalle sekä valitsemalla lämpimän sävyisiä valoja, joissa on vähän tai ei ollenkaan sinistä aallonpituutta. Nämä toimet vähentävät eläimiin kohdistuvaa häiriötä, kertoo Horttanainen.

Jatkoaika-teoksessa yhdistetään nokkelasti niin idea tuotteiden ylikulutuksesta kuin valaistuksessa näkyvä ristiriita vastuullisten materiaalien käytön ja valon ylimitoituksen kanssa. Teosta pääsee katsomaan Puutarhakatu 10:ssä Ruudun takaa -tapahtumassa 24.10–3.11. aikana iltaisin klo 18–21.

Lisätietoja:
Esa Horttanainen, projektipäällikkö, arkkitehtuurivalaistus, A-Insinöörit
+358 40 075 1922
esa.horttanainen@ains.fi

 

"Nykyisin valaistuksessa käytetään ledivalaisimia, joiden käyttöikä on pitkä ja virrankulutus vähäinen. Ongelma on siinä, että valaistuksen määrä kaupungeissa on kasvanut valtavasti, mikä on lisännyt valosaasteen määrää."

Esa Horttanainen
valaistussuunnittelija
A-Insinöörit

TILAA UUTISKIRJE