-
Palvelut
- Hankekehitys ja kaupunkikehitys
-
Projektinjohto ja rakennuttaminen
- Hankesuunnittelu
- Hankintakonsultointi
- Hankkeen johtaminen ja rakennuttaminen
- Kosteudenhallinta
- Käyttöönottopalvelut
- Projektinjohtopalvelut
- Rakentamisen riskienhallinta
- Rakentamisen valvonta
- Talotekniikan asiantuntijapalvelut
- Turvallissuuskoordinointi
- Toteutusmuotokonsultointi
- Vuokralaiskoordinointi
- Prodect.com
- Arkkitehtisuunnittelu
-
Rakennesuunnittelu
- Rakennesuunnittelu
- Puurakennesuunnittelu
- Asuin- ja hybridirakennusten rakennesuunnittelu
- Hotellien ja majoitustilojen rakennesuunnittelu
- Koulujen, oppilaitosten ja päiväkotien rakennesuunnittelu
- Kulttuuritilojen rakennesuunnittelu
- Liike- ja toimitilojen rakennesuunnittelu
- Palotekninen suunnittelu
- Pysäköintitilojen ja terminaalien rakennesuunnittelu
- Sairaaloiden ja terveydenhuollon tilojen rakennesuunnittelu
- Tekninen laskenta (FEM ja CFD)
- Teollisuushankkeiden rakennesuunnittelu
- Tutkimus- ja tuotekehityspalvelut
- Urheilu- ja vapaa-ajan tilojen rakennesuunnittelu
-
Teollisuuden suunnittelu
- Energiahuolto
- Energiakatselmukset
- Energia- ja LVIS-mittaukset
- Hankkeen johtaminen ja rakennuttaminen
- Kylmätekninen suunnittelu
- Palotekninen suunnittelu
- Prosessisuunnittelu
- Puhdastilasuunnittelu
- Päästömittaukset
- Sähkösuunnittelu
- Tekninen laskenta (FEM ja CFD)
- Teollisuuden LVI-suunnittelu
- Teollisuuden tekninen turvallisuus
- Teollisuusautomaatio
- Teollisuushankkeiden rakennesuunnittelu
- Tutkimus- ja tuotekehityspalvelut
- Korjaussuunnittelu
- Infrasuunnittelu
- Pohjarakentamisen suunnittelu
-
Kalliosuunnittelu ja maanalaiset tilat
- Kalliorakennussuunnittelu
- Kalliorakenteiden korjaussuunnittelu
- Kalliorakenteiden tarkastukset ja kuntoarviot
- Maanalaisten tilojen hankekehitys
- Maanalaisten tilojen korjaussuunnittelu ja käyttötarkoituksen muutokset
- Maanalaisten tilojen rakennesuunnittelu
- Maanalaisten tilojen pää- ja arkkitehtisuunnittelu
- Talotekninen suunnittelu
- Energiasuunnittelu
- Akustiikka ja melu
- Laskenta- ja elinkaaripalvelut
-
Vähähiilinen rakentaminen ja kiertotalous
- Energiakonsultointi
- EPD-ympäristöseloste
- Hiilijalanjälkikonsultointi
- Hiilijalanjälkilaskenta
- Hiilineutraali aluerakentaminen
- Kiertotalouskonsultointi
- Purkujätteen hyväksyntä ja kelpoisuus
- Purkukartoitus
- Rakennusmateriaalien hiilijalanjäljen optimointi
- Uusiomaarakentaminen
- Vähähiilinen rakennuttaminen
- Ympäristöpalvelut
- Tutkimukset ja mittaukset
- Muut asiantuntijapalvelut
- Referenssit
- Asiantuntija-artikkelit
- Uutiset
- Yritys
- Yhteystiedot
- Pyydä tarjous
- Koti
- Uutiset
- Suomen suurin hirsilukio Monio palkittiin Puupalkinnolla – taitava rakennesuunnittelu mahdollisti luonteikkaan puuarkkitehtuurin
Suomen suurin hirsilukio Monio palkittiin Puupalkinnolla – taitava rakennesuunnittelu mahdollisti luonteikkaan puuarkkitehtuurin
Nykyaikaisen puurakentamisen eri menetelmiä uudella tavalla yhdistävä Tuusulan lukio ja kulttuuritalo Monio on palkittu Vuoden 2023 Puupalkinnolla. Vaikutuksen tekevässä hirsirakennuksessa puu on vahvasti esillä sekä julkisivussa että sisätiloissa. Rakennesuunnittelulle suurimman haasteen asetti monimuotoinen katto, joka kokoaa kuusi erillistä harjakattoista hirsitaloa yhdeksi kokonaisuudeksi.
Nykyaikaisen puurakentamisen eri menetelmiä uudella tavalla yhdistävä Tuusulan lukio ja kulttuuritalo Monio on palkittu Vuoden 2023 Puupalkinnolla. Vaikutuksen tekevässä hirsirakennuksessa puu on vahvasti esillä sekä julkisivussa että sisätiloissa.
Rakennesuunnittelulle suurimman haasteen asetti monimuotoinen katto, joka kokoaa kuusi erillistä harjakattoista hirsitaloa yhdeksi kokonaisuudeksi.
Tuusulan Hyrylässä sijaitsevassa Moniossa on saman katon alla lukio, musiikkiopisto, kuvataidekoulu ja kansalaisopisto sekä erilaisia kokoontumis-, esiintymis- ja liikuntatiloja kuntalaisia varten. Puupalkinnon voittaneen hirsirakennuksen arkkitehtisuunnittelija on AOR Arkkitehdit. A-Insinöörit vastasi Tuusulan kunnan kumppanina rakenne- ja akustiikkasuunnittelusta.
Moniossa puuta on käytetty paljon paitsi julkisivussa myös runko- ja vesikattorakenteissa. HIrsi on esillä sisätiloissakin.
Monio on Suomen suurin kolmikerroksinen hirsilukio 8 800 neliön kokonaisalallaan. Kokoluokkaa kuvastaa se, että rakennuksen hirsikerroilla voisi kiertää 25 kilomerin mittaisen Tuusulanjärven ulkoilureitin.
Arkkitehtuuri on saanut inspiraatiota Tuusulan maineikkaista puurakennuksista.
– Tuusulassa on paljon historiallista puurakentamista muun muassa Tuusulanjärven taiteilijakodeissa, ja halusimme kunnioittaa sitä Monion puuarkkitehtuurilla. Monion muotokieli mukailee myös vieressä olevan entisen kasarmialueen järjestelmällisyyttä, kertoo arkkitehti Kuutti Halinen AOR Arkkitehdeistä.
Puuta on käytetty paljon paitsi julkisivussa myös runko- ja vesikattorakenteissa. Sisätiloissa hirsi näkyy väliseinissä ja -katoissa sekä sisustuksessa.
Rakennuksen kantava runko muodostuu liimapuupilareista, betonielementeistä, teräspalkeista ja välipohjan kertopuulaatoista. Hybridirunkoa ympäröi itsensä kantava lamellihirsikehikko, joka on tuettu kantavaan rakenteeseen. Massiivipuinen ulkoseinä jatkuu harmonisesti sisätiloissa.
– Kokonaisuus on todella onnistunut ja puu pääsee Moniossa upeasti esille. Hirsikehikko mahdollisti näyttävät, lattiatasosta alkavat suuret ikkunat sekä valoisat sisäänkäynnit. Kehikko ei ole riippuvainen rakennuksen runkorakenteesta, vaan se kantaa itse itsensä. Siksi aukotukset voitiin tehdä vapaammin arkkitehdin toivomalla tavalla, kertoo suunnittelupäällikkö Tuomo Virtanen A-Insinööreistä.
Monimuotoinen harjakatto vaati tarkkaa yksityiskohtien suunnittelua
Rakennesuunnittelun osalta haastavin vaihe oli monimuotoinen katto. Koulu- ja kulttuuritalo koostuu kuudesta niin sanotusta nopasta eli yksittäisistä, mutta toisiinsa sidotuista rakennuksista.
– Jokaisella rakennuksella on korkea harja, mutta katto muodostaa yhden kokonaisuuden. Liitoskohtia ja jiirejä on lukemattomia. Tässä oli paljon vaikeaa detaljiikkaa, jota piti pohtia tarkasti sekä suunnitteluvaiheessa että rakentamisen aikana, Virtanen kertoo.
Monimuotoinen katto sovitettiin yhteen korkeiden ullakkotilojen kanssa. Ullakko on osittain kylmää tilaa ja siellä kulkevat iv-kanavat, konehuoneet ja huoltoreitit.
Rakennuksen kaksi juhlasalia toteutettiin betonirakenteisina suurten jännevälien vuoksi. Betonia hyödynnettiin myös hissi- ja porraskuiluissa, väestönsuojissa ja alapohjassa.
Akustiikkasuunnittelussa keskityttiin tukemaan eri tilojen monia käyttötarkoituksia sekä näyttävää arkkitehtuuria. Kolmikerroksisessa aulatilassa huomaamattomat huoneakustiset verhoukset jättävät tilaa valolle ja hirsipinnoille. Juhlasaleihin muunneltava akustiikka on puolestaan toteutettu sivuseinille laskeutuvien verhojen avulla.
Monion hirsirakenteiden ja välipohjan kertopuulaattojen sekä rakennusosien liitosten akustinen toimivuus varmistettiin A-Insinöörien digitaalisessa akustiikkalaboratoriossa.
– Puurakentamisessa on haasteellista se, että meillä ei ole valmiita yksityiskohtaisia ratkaisuja. Monio on kuitenkin osoitus siitä, että pystymme toteuttamaan suuriakin, arkkitehtuuriltaan vaikuttavia puurakennuksia, kun rakennesuunnittelu ja arkkitehtuuri sovitetaan taitavasti yhteen, Tuomo Virtanen sanoo.
Puuinfon Puupalkinto myönnetään vuosittain kannustuksena rakennukselle, sisustukselle tai rakenteelle, joka edustaa korkealaatuista, suomalaista puuarkkitehtuuria tai jossa puuta on käytetty rakennustekniikkaa edistävällä tavalla.
Lisätietoja:
Tuomo Virtanen, suunnittelupäällikkö, rakennesuunnittelu, A-Insinöörit
Puh. 040 628 1232
tuomo.virtanen@ains.fi
Kuutti Halinen, arkkitehti SAFA, AOR Arkkitehdit
Puh. 044 336 6610
kuutti.halinen@aor.fi