Aistilabra_rajaus_1920_1080
Uutiset

Linnunliverrystä ja havujen tuoksua – Ainutlaatuinen aistilaboratorio avautui tutkijoille Joensuussa

Itä-Suomen yliopistossa on avattu moniaistilaboratorio SenseLab, jossa tutkitaan tuoksujen, äänien ja valaistuksen vaikutusta kuluttajien valintoihin. Yliopiston ja Suomen Yliopistokiinteistöjen demohankkeena rakennettu tila mahdollistaa aistiärsykkeisiin liittyvän maailmanluokan kuluttajatutkimuksen laboratorio-oloissa.

Itä-Suomen yliopiston uusi SenseLab on muunneltava tutkimustila, jossa testataan ja tutkitaan, miten erilaiset tuoksut, valaistukset ja äänet vaikuttavat kuluttajien ostokäyttäytymiseen ja valintoihin. Kampuksen Educa-rakennuksen pohjakerrokseen rakennettu monitoimitila avattiin tutkijoiden käyttöön tammikuun puolivälissä.

Tilan erikoisuutena on muun muassa seinänkokoinen led-näyttö, jonka avulla tilan voi muuntaa esimerkiksi ravintolaksi, kaupaksi tai luontokohteeksi, ja selvittää, miten erilaiset tuoksut, äänet ja valaistus vaikuttavat kuluttajien valintoihin erilaisissa ympäristöissä ja kulutustilanteissa.

 – Voimme tuoda tilaan esimerkiksi linnunliverrystä ja havujen tuoksua, ja tutkia, lisääkö se kuluttajien halua tehdä ympäristöystävällisempiä valintoja, kertoo markkinoinnin ja kuluttajakäyttäytymisen professori Tommi Laukkanen Itä-Suomen yliopistosta.

 – Normaalissa kauppaympäristössä aistiärsykkeiden ja niiden yhdistelmien testaaminen on vaikeaa ja kallista. Laboratoriomme mahdollistaa maailmanluokan aistimarkkinoinnin tutkimuksen elinkeinoelämän hyödyksi. Joensuun SenseLab on herättänyt kiinnostusta myös kansainvälisesti.

A-Insinöörit vastasi SenseLabin rakennuttamisesta sekä rakennesuunnittelusta 1950-luvulla rakennettuun kiinteistöön Suomen Yliopistokiinteistöjen kumppanina.

Demohankkeissa tuotetaan prototyyppejä tulevaisuuden tiloista

SenseLab on Suomen Yliopistokiinteistöjen ja Itä-Suomen yliopiston yhteiskehitteinen ja yhteisrahoitteinen demohanke. Yliopistokiinteistöjen demohankkeet ovat yliopistojen kanssa toteutettuja hankkeita, joissa luodaan prototyyppejä tulevaisuuden tiloista ja toimintakonsepteista.

Demohankkeiden avulla voidaan tutkia tietyn ratkaisun toimivuutta ja tulevaisuuden hyödyntämismahdollisuuksia lyhyessä ajassa ja pienillä kustannuksilla. Jos ratkaisu osoittautuu toimivaksi, demoa voidaan jatkojalostaa ja mahdollisesti skaalata laajemmin yliopistojen käyttöön, sanoo demohankkeen aikana rakennuttajainsinöörinä toiminut Leena Pokela Suomen Yliopistokiinteistöistä.

SenseLabin suunnittelussa tärkeintä oli löytää rajattuun budjettiin sopivat resurssiviisaat ratkaisut.

Meidän täytyi tarkasti miettiä, mihin käytössä oleva budjetti riittää ja mihin kannattaa panostaa tutkimustoiminnan näkökulmasta. Tämä tehtiin tiiviissä yhteistyössä tilojen käyttäjien kanssa eli hankkeessa korostui arvoa rahalle -ajattelu. Onnistuimme löytämään toimivimmat tekniset ratkaisut muun muassa suuren led-seinän tuottamien lämpötilojen hallintaan. Suunnittelussa oli tärkeää myös varmistaa, että tilaan tuodut tuoksut saadaan ohjattua pois hallitusti niin etteivät ne häiritse yliopiston muita tiloja, kertoo rakennuttajakonsultti Jaakko Karjula A-Insinööreistä.

SenseLab_tarkkailu_1920_1080

SenseLabin tarkkailutilassa havainnoidaan testihenkilöiden reaktioita muun muassa valon määrään ja valon lämpötilaan, tuoksuihin sekä ääniin. Kuvat: Niko Jouhkimainen/Itä-Suomen yliopisto

SenseLab koostuu loungesta, tutkimuslaboratoriosta ja tarkkailutilasta. Loungessa testihenkilöitä voidaan ennen tutkimusta altistaa erilaisille äänille ja tuoksuille. Muunneltavassa tutkimustilassa on kymmenen neliön kokoinen led-seinä, johon voidaan luoda erilaisten miljöiden tunnelmia valokuvien tai videoiden avulla. Tarkkailutilassa havainnoidaan ja mitataan esimerkiksi valon määrää ja lämpötilaa, äänenvoimakkuutta ja sisäilman hiilidioksidipitoisuutta.

Moniaistilaboratoriossa tullaan tutkimaan muun muassa vastuullista kuluttamista. Se avaa uusia mahdollisuuksia esimerkiksi matkailun, ravitsemuksen ja kotitalouden tutkimukselle ja opetukselle.

Yliopiston digipalvelut vastasivat av-laitteistojen suunnittelusta. Arkkitehtisuunnittelusta vastasi Arcadia arkkitehtitoimisto ja talotekniikan suunnittelusta vastasi Granlund Oy. Hankkeen kokonaisurakoitsijana toimi Rakennus Kajo Oy.

Lisätietoja:

Jaakko Karjula, yksikönjohtaja, A-Insinöörit
puh. 050 414 1983
jaakko.karjula@ains.fi

Leena Pokela, rakennuttajainsinööri/asiakkuuspäällikkö Suomen Yliopistokiinteistöt Oy
puh. 050 4143781
leena.pokela@sykoy.fi

Tommi Laukkanen, markkinoinnin professori, kauppatieteiden laitos, Itä-Suomen yliopisto UEF
puh. 050 438 7423
tommi.laukkanen@uef.fi

"Meidän täytyi tarkasti miettiä, mihin budjetti riittää ja mihin kannattaa panostaa tutkimustoiminnan näkökulmasta. Suunnittelua tehtiin tiiviissä yhteistyössä käyttäjien kanssa eli tässä korostui arvoa rahalle -ajattelu."

Jaakko Karjula
yksikönjohtaja
A-Insinöörit

 

TILAA UUTISKIRJE