Tahtituotantohankkeissa paras apulainen on projektisuunnittelun ammattilainen. A-Insinöörien rakennuttamisjohtaja Unto Hartikainen avaa tahtituotannon etuja.
Asiantuntija-artikkeli

Tervetuloa tahtituotanto – hyvästi raskas ja kallis jälkikorjaus!

Huolellisesti suunniteltu tahtituotanto takaa rakennushankkeessa laadun ja nopeuttaa valmistumista. Uutta mallia ei tarvitse opetella yksin ja ammattilaisten avulla siitä saa myös irti suurimman hyödyn, rakennuttamisjohtaja Unto Hartikainen vinkkaa.

Tahtituotanto uudistaa vinhaa vauhtia rakennusalaa, ja sen edut ovat kiistattomat. Tahtituotannossa työvaiheet etenevät perinteistä rakennustapaa tiiviimmässä aikataulussa ja jokaiseen tahtiin kuuluu myös laadunvarmistus.

Viimeinkin tehdään stoppi raskaalle, tehottomalle ja kalliille jälkikorjaamisen kulttuurille. Etukäteen huolellisesti suunniteltu tahtituotantoprosessi takaa laadun, nopeuttaa valmistumista ja tuottaa lopulta selviä säästöjä rakennusprojektissa, A-Insinöörien rakennuttamisjohtaja Unto Hartikainen sanoo.

Rakennushankkeen tilaajalla on suurimmat mahdollisuudet vaikuttaa tahtituotannon käyttöönottoon. Se edellyttää kykyä ostaa tuotantotapa hankkeen toteuttajilta ja huomioida myös muut hankkeen osapuolet. Lue lisää: Näin murramme tahtituotannon turhat myytit!

Koska tahtituotantohankkeita on tehty Suomessa vasta kourallinen, osaamistakaan ei ole vielä kertynyt paljon. Mutta oppia kertyy, kun alkaa rohkeasti kokeilla ja tehdä. Siksi kannattaa pyytää projektisuunnittelun ammattilainen avuksi jo alkuvaiheessa, pyörää ei tarvitse keksiä itse uudelleen, Hartikainen vinkkaa. 

Tahtituotanto nostaa ammattiylpeyttä

Yksi tahtituotannon verraton etu on, että eri työvaiheiden tekijät kohtaavat toisensa ja vastaavat osaltaan laaduntarkkailusta.

Muistan, kun itse aikoinani ostin ensimmäisen asuntoni uudisrakennuksesta, muuttotarkastuksessa olohuoneen sisänurkasta paistoi päivä läpi. Laadunvarmistus on vuosien varrella tiukentunut ja parantunut, mutta tahtituotanto nostaa sen uudelle tasolle. Ammattiylpeys velvoittaa: kukaan osaajista ei halua tehdä huonoa työtä tai luovuttaa sellaista seuraavalle tekijälle, Hartikainen sanoo.

Tahtihankkeen ideologia on yksinkertainen. Sen toteuttaminen vaatii kuitenkin osaamista, ymmärrystä ja sitkeyttä rakennusprojektin kaikilta osapuolilta.

Tahtituotannon ympärillä on paljon harhaluuloja, joita on syytä alkaa viimein oikoa. Esimerkiksi työvoiman määrä puhuttaa. On totta, että työnjohtoa tarvitaan aluksi aiempaa enemmän, mutta kokonaisuus tulee laadukkaammaksi ja edullisemmaksi, koska rakennukset valmistuvat entistä nopeammin ja turhan työn määrä vähenee, Hartikainen muistuttaa.

Tahtituotanto_graafi-unto

Tahtituotannon työvaiheet seuraavat toisiaan tiiviimmin ja laadunvarmistuspaikkoja on paljon useammin kuin perinteisessä tuotannossa. Esimerkiksi kerrostalon yhdessä asunnossa tai rappukerroksessa lattiatasoituksen tekijää (työvaihe 1) seuraa mattojen asentaja (työvaihe 2) ja sitten listoittaja (työvaihe 3). Laatu varmistetaan aina vaihdossa. Myös tarvittavat kuivumisajat tahdistetaan.

Saisiko olla vankkaa projektijohtamista?

OTA YHTEYTTÄ

 

MITÄ RAKENTAMISEN TAHTITUOTANTO TARKOITTAA?

  • Eri työvaiheet aloitetaan totuttua nopeammin ja pienempinä alueina.
  • Tavoitteena tuottaa parempaa laatua sekä saada samalla säästöä kokonaisajassa ja kustannuksissa.
  • Johtavana ajatuksena vastuu ja ylpeys laadusta: puutteellinen työ ei etene tuotantoprosessin seuraavalle työntekijälle, koska välissä on aina laadunvarmistus.
  • Kyse kokonaisprosessin tahdistuksesta. Mukana on projektinjohto, suunnittelun lähtötietojen systemaattinen prosessointi sekä suunnitelmien tuottaminen, materiaalilogistiikka, työmaan päivittäisjohtaminen ja laadunvarmistus.
TILAA UUTISKIRJE

Kysy lisätietoja

Unto Hartikainen

Unto Hartikainen

rakennuttamisjohtaja

rakennuttaminen

+358 40 738 6483 unto.hartikainen@ains.fi