Arvorakennuksen korjaussuunnittelulla voidaan palauttaa rakennuksen historia – A-Insinöörien asiantuntijat auttavat julkisivu- ja vesikattosaneerauksissa
Referenssit

Pursimiehenkatu 27 – Arvorakennus palautettiin loistoonsa ja sai takaisin kruununsa

Helsingin Punavuoressa, Pursimiehenkadun ja Perämiehenkadun kulmassa on seissyt vuodesta 1908 alkaen K.G. Grahnin suunnittelema ylväs jugendlinna. Tai itse asiassa se oli monta vuosikymmentä vähemmän ylväs näky, sillä sodan aikana tuhoutui rakennuksen kulmassa sijainnut torniosa, joka palautettiin vasta viimeisimmässä saneerauksessa.

Asunto-osakeyhtiö Pursimiehenkatu 27 palautettiin entiseen loistoonsa perusteellisella julkisivu- ja vesikattosaneerauksella, joka valmistui 2017. Saneerauksen yhteydessä rakennus sai katolleen takaisin kulmatorninsa, jota ilman talo oli vaikuttanut hieman ryhdittömältä ja väsähtäneeltä.

Vanhaa vaalien, suojelun arvon ehdoilla

Suojellun arvorakennuksen saneeraaminen vaatii erityistä osaamista, sillä alkuperäisyyden ja modernien rakennusvaatimusten yhdistäminen ei aina ole mutkatonta.

– Arvorakennuksen korjaaminen on tietynlaista tasapainoilua. Pitää arvostaa rakennuksen historiaa ja vaalia vanhaa, mutta samalla rakennusteknisten ratkaisujen täytyy täyttää nykyaikaiset vaatimukset, hankkeen projektipäällikkönä ja vastaavana rakennesuunnittelijana toiminut Tuomas Koski-Lammi valottaa.

Tuomas painottaa suojelevaa ja säästävää asennetta ja suottelee taloyhtiöitä välttämään ylikorjaamista. Toisaalta on tunnustettava tosiasiat, jos jokin osa ei enää ole säilytettävissä.

– Tässä projektissa kadunpuoleisen julkisivun kohdalla riitti rappauksen paikkakorjaus ja maalaus. Koko rappauksen täydellinen uusiminen olisi ollut ylisaneeraamista. Pihanpuolen rappaus puolestaan osoittautui niin huonokuntoiseksi, että se pudotettiin alas ja seinät rapattiin uudestaan.

Vanha ilme, uudet ratkaisut

Saneerauksen yhteydessä uusittiin sisäpihan tuuletusparvekkeet ja niihin asennettiin uudet teräspinnakaiteet. Parvekkeet kaiteineen näyttävät esimerkkiä vanhan vaalimisesta ja nykyajan vaatimusten täyttämisestä samalla kertaa.

– Kaiteet suunniteltiin retrohenkeen siten, että ne näyttäisivät siltä kuin ne olisivat aina olleet siinä. Kaiteet kuitenkin ovat täysin nykyvaatimusten mukaiset, mikä osoitettiin rakennuspaikkakohtaisella tuotehyväksynnällä, Koski-Lammi kertoo.

Torni palautetiin taloon vanhojen valokuvien perusteella

Hankkeen vaativin ja samalla kiinnostavin osa oli torniosan palauttaminen katonkulmaan. Torni tuhoutui jatkosodassa, eikä sitä taannoin palautettu sodanjälkeisten korjausten yhteydessä.

Tornista ei ollut olemassa piirustuksia, joten se suunniteltiin vanhojen valokuvien perusteella. Palauttaminen vaatikin melkoisen määrän historiatietoihin perustuvaa dokumentaatiota.

– Tornin rakenteiden suunnittelu oli oma hommansa. 1900-luvun alun rakenteet ovat todennäköisesti olleet huomattavasti kevyemmät, eikä modernien vaatimusten mukaisten rakenteiden toteuttaminen ollut aivan yksinkertaista. Siinä piti insinöörinkin osoittaa luovuutensa, Tuomas naurahtaa.
 

Okran sävyt julkisivuun

Vanhan korjaaminen on usein melkoista salapoliisityötä. Historiallisen ulkoasun palauttaminen vaati perinpohjaista historiatietojen kaivamista. Pursimiehenkatu 27 oli esimerkiksi vuosien saatossa saanut julkisivuunsa punertavan maalin, joka ei suinkaan ollut alkuperäinen.

– Kun kerran tehtiin, haluttiin tehdä kunnolla eli taloon haluttiin palauttaa alkuperäinen väri. Arkkitehdin apuna oli värispesialisti, joka perehtyi syvällisesti kaikkiin mahdollisiin lähteisiin, joiden avulla löydettiin alkuperäiset okran sävyt julkisivuun, Tuomas muistelee.

Yhteispelillä se sujuu

Kun Tuomakselta kysyy, mikä on avain onnistuneeseen hankkeeseen, hän korostaa mahdollisimman aikaisen yhteistyön merkitystä.

– Mitä aikaisemmassa vaiheessa eri asiantuntijat lyövät viisaat päänsä yhteen, sitä paremmat edellytykset hankkeella on onnistua. Kun taloyhtiön edustajat, arkkitehdit ja insinöörit tekevät yhteistyötä heti ensi metreiltä lähtien, vältytään turhalta säädöltä ja ikäviltä yllätyksiltä rakennusvaiheessa.

Kun katsoo ryhdikästä talokaunotarta, voi vain todeta, että vanhassa vara parempi. Etenkin kun sen saneeraa arvostavalla otteella ja nykytekniikan osaamisella paremmaksi kuin se koskaan on ollut.

– Lopputulos on paitsi toimiva, myös kaunis, kiinnostava ja historiaa kunnioittava, Tuomas summaa.

 

Auttaisimmeko sinuakin kohteesi peruskorjauksessa?

OTA YHTEYTTÄ

KYSY LISÄTIETOJA

Tuomas Koski-Lammi

Tuomas Koski-Lammi

yksikönjohtaja, Etelä-Suomen taloyhtiöpalvelut

korjaussuunnittelu ja asiantuntijapalvelut

+358 40 670 0131 tuomas.koski-lammi@ains.fi Espoo

”Mitä aikaisemmassa vaiheessa saneerauksen osapuolet ryhtyvät yhteistyöhön, sitä varmemmin projekti onnistuu.”

Tuomas Koski-Lammi,
asiakkuuspäällikkö
A-Insinöörit

ARVOKIINTEISTÖJEN ERITYISOSAAMISTA

Pitkä kokemus monen aikakauden rakentamisesta auttoi onnistumaan saneerauksessa. Jokainen vanha rakennus on yksilö, joka vaatii yksilöllistä osaamista.

UUTTA SUUNNITTELUA HISTORIAAN NOJAUTUEN

Mm. alkuperäinen torni palautettiin ja rakenteet suunniteltiin nykyajan vaatimusten mukaan, mutta vanhojen valokuvien perusteella.

SUUNNITTELIJAT SAMAN PÖYDÄN ÄÄRESSÄ

Taloyhtiön edustajat, arkkitehdit ja insinöörit tekevät yhteistyöhön heti ensi metreiltä lähtien.