-
Palvelut
- Hankekehitys ja kaupunkikehitys
-
Projektinjohto ja rakennuttaminen
- Hankesuunnittelu
- Hankintakonsultointi
- Hankkeen johtaminen ja rakennuttaminen
- Kosteudenhallinta
- Käyttöönottopalvelut
- Projektinjohtopalvelut
- Rakentamisen riskienhallinta
- Rakentamisen valvonta
- Talotekniikan asiantuntijapalvelut
- Turvallissuuskoordinointi
- Toteutusmuotokonsultointi
- Vuokralaiskoordinointi
- Prodect.com
- Arkkitehtisuunnittelu
-
Rakennesuunnittelu
- Rakennesuunnittelu
- Puurakennesuunnittelu
- Asuin- ja hybridirakennusten rakennesuunnittelu
- Hotellien ja majoitustilojen rakennesuunnittelu
- Koulujen, oppilaitosten ja päiväkotien rakennesuunnittelu
- Kulttuuritilojen rakennesuunnittelu
- Liike- ja toimitilojen rakennesuunnittelu
- Palotekninen suunnittelu
- Pysäköintitilojen ja terminaalien rakennesuunnittelu
- Sairaaloiden ja terveydenhuollon tilojen rakennesuunnittelu
- Tekninen laskenta (FEM ja CFD)
- Teollisuushankkeiden rakennesuunnittelu
- Tutkimus- ja tuotekehityspalvelut
- Urheilu- ja vapaa-ajan tilojen rakennesuunnittelu
-
Teollisuuden suunnittelu
- Energiahuolto
- Energiakatselmukset
- Energia- ja LVIS-mittaukset
- Hankkeen johtaminen ja rakennuttaminen
- Kylmätekninen suunnittelu
- Palotekninen suunnittelu
- Prosessisuunnittelu
- Puhdastilasuunnittelu
- Päästömittaukset
- Sähkösuunnittelu
- Tekninen laskenta (FEM ja CFD)
- Teollisuuden LVI-suunnittelu
- Teollisuuden tekninen turvallisuus
- Teollisuusautomaatio
- Teollisuushankkeiden rakennesuunnittelu
- Tutkimus- ja tuotekehityspalvelut
- Korjaussuunnittelu
- Infrasuunnittelu
- Pohjarakentamisen suunnittelu
-
Kalliosuunnittelu ja maanalaiset tilat
- Kalliorakennussuunnittelu
- Kalliorakenteiden korjaussuunnittelu
- Kalliorakenteiden tarkastukset ja kuntoarviot
- Maanalaisten tilojen hankekehitys
- Maanalaisten tilojen korjaussuunnittelu ja käyttötarkoituksen muutokset
- Maanalaisten tilojen rakennesuunnittelu
- Maanalaisten tilojen pää- ja arkkitehtisuunnittelu
- Talotekninen suunnittelu
- Energiasuunnittelu
- Akustiikka ja melu
- Laskenta- ja elinkaaripalvelut
-
Vähähiilinen rakentaminen ja kiertotalous
- Energiakonsultointi
- EPD-ympäristöseloste
- Hiilijalanjälkikonsultointi
- Hiilijalanjälkilaskenta
- Hiilineutraali aluerakentaminen
- Kiertotalouskonsultointi
- Purkujätteen hyväksyntä ja kelpoisuus
- Purkukartoitus
- Rakennusmateriaalien hiilijalanjäljen optimointi
- Uusiomaarakentaminen
- Vähähiilinen rakennuttaminen
- Ympäristöpalvelut
- Tutkimukset ja mittaukset
- Muut asiantuntijapalvelut
- Referenssit
- Asiantuntija-artikkelit
- Uutiset
- Yritys
- Yhteystiedot
- Pyydä tarjous
- Koti
- Asiakastarinat
- Katse energiaviisaasti tulevaisuudessa – Maailman älykkäin sairaala OYS2030 valmistuu rakennus kerrallaan
Katse energiaviisaasti tulevaisuudessa – Maailman älykkäin sairaala OYS2030 valmistuu rakennus kerrallaan
Oulun yliopistosairaala-alue Kontinkankaalla jatkaa vaiheittaista uudistumistaan. Mittavan OYS 2030 -uudistamisohjelman ensimmäisen vaihe, A- ja B-rakennukset, valmistuivat budjetti alittuen ja aikataulustaan edellä. Vuonna 2030 Oulussa toimii maailman älykkäin sairaala, joka palvelee noin 750 000 suomalaista.
Uudella tavalla toimivaa sairaalaa on rakennettu uudella, osaajat eri puolelta Suomea yhdistävällä tavalla. Uudistamisohjelman ensimmäisen vaiheen, ns. kuuma sairaalan muodostavat A- ja B-rakennukset valmistuivat keväällä 2024. Ensimmäisiä potilaita uusiin tiloihin odotetaan loka-marraskuussa.
– Kun toisessa vaiheessa rakennettavat C- ja F-rakennukset valmistuvat, alkaa uudistamisohjelma Kontinkankaalla olla päätöksessään. Lisäksi suunnitelmissa on vielä logistiikka- ja tukipalvelukeskuksen toteuttaminen, ohjelmajohtaja Kari-Pekka Tampio kiteyttää.
Yhteistoiminnallinen kulttuuri onnistumisten perustana
Uudella tavalla toimivaa sairaalaa on rakennettu uusimpiin rakennuttamisen ja suunnitteluohjauksen menetelmiin nojaten. A-Insinöörien yhtenä tehtävänä on ollut luoda toimintakulttuuri, mikä mahdollistaa kaikkien hankeosapuolien yhteistoiminnan.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen OYS 2030 -uudistamisohjelmassa parannetaan sairaalan toiminnan tuottavuutta ja hoidon vaikuttavuutta. Uudistamisella tavoitellaan säästöjä myös tilakuluissa muun muassa tilojen käyttöastetta, yhteiskäyttöisyyttä ja energiatehokkuutta parantamalla.
Esimerkiksi pohjaratkaisut ja mittasuhteet, talotekniset ominaisuudet sekä rakenteet on suunniteltu siten, että tilat ovat helposti muunneltavissa, myös häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin.
Yhteensä 130 000 bruttoneliömetrin ja 900 miljoonan euron uudistamisohjelmaa on toteutettu kolmen allianssin voimin, tiiviissä yhteistoiminnassa henkilöstön kanssa. A-Insinöörit on vastannut A- ja B-rakennusten alliansseissa teknisen suunnittelun ohjauksesta ja muista rakennuttamistehtävistä sekä rakennesuunnittelusta ja jatkaa mukana parhaillaan rakenteilla olevan F-rakennuksen suunnittelunohjauksessa ja valvontatehtävissä.
Mittavan OYS 20230 -uudistamisohjelman viimeisenä osana käynnistyy C-rakennus, joka on kehitysvaiheessa.
Avoin tiedon virtaus tuo sadat ja tuhannet osaajat yhteen
Uudistamisohjelman parissa on työskennellyt 450 suunnittelijaa ja ensimmäisen vaiheen kahden allianssin työmaille on perehdytetty noin 6 000 rakentamisen ammattilaista eri puolilta Suomea.
– Avoimuus ja tiedon virtaus on yhteistoiminnassa onnistumisen perusedellytys. Hankkeen alkuvaiheen pienessä porukassakin on pitänyt osata katsoa kauemmas ja valita työkalut, käytännöt ja menetelmät niin, että ne kantavat hankeorganisaation ja haasteiden kasvaessa, kertoo suunnittelun ohjauksesta vuodesta 2019 hankkeessa vastannut yksikönjohtaja Mikko Mäläskä A-Insinööreistä.
Varsinaista rakentamista ovat edeltään kehitysvaiheet, joiden aikana hankkeiden laadulliset ja taloudelliset tavoitteet sekä toiminnan asettamat vaatimukset on määritelty yhteistyössä allianssiosapuolten kanssa – tätä kehitysvaiheen yhteistyötä voidaan Kari-Pekka Tampion mukaan pitää yhtenä syynä hankkeen onnistumiselle.
– Keskeisessä roolissa on ollut sujuva päätöksenteko, osaava ja kokenut projektihenkilöstö sekä toimiva yhteistyö ja loistava yhteishenki hankkeen osapuolten kesken – näillä eväillä ja opeilla on hyvä jatkaa myös muissa uudistamisohjelman hankkeissa.
Uuden päärakennuksen ensimmäinen osa alitti budjetin liki 25 miljoonalla
Päärakennuksen ensimmäisenä valmistuneessa osassa eli A-rakennuksessa ovat tilat tehohoidolle ja leikkaustoiminnalle, synnytyksille sekä eri erikoisalojen vuodeosastoille. Rakennus luovutettiin käyttöönottovaiheeseen useita kuukausi alkuperäistä aikataulua edellä. Taloudellisessa loppuselvityksessä kokonaiskustannuksiksi arvioitiin noin 240 miljoonaa euroa, 24 miljoonaa euroa budjetoitua vähemmän.
Yhdessä viereisen B-rakennuksen kanssa talot muodostavat niin sanotun kuuman sairaalan, eli tilat sellaisille yliopistosairaalan toiminnoille, joiden tulee toimia vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä.
Uusi sairaala on sijoitettu alueelle, jonka maapinta-ala on alle puolet vanhasta sairaalasta. Toiminnot ovat mahdollisimman lähellä toisiaan, jotta siirtymät ja kulku niiden välillä sujuvat nopeasti ja aikaa jää enemmän hoitotyölle.
Korkeat vaatimukset rakenteille
Sairaala-alueella uudistettavaan kokonaisuuteen kuuluu useita rakennuksia, joista jo aiemmin on valmistunut Vuoden rakennustekonakin palkittu sädehoitoyksikön uudisrakennus, E-rakennus.
Sairaalatoiminnot asettavat korkeat vaatimukset niitä ympäröiville rakenteille. Esimerkiksi kuvantamisen tilat on tietomallinnettu hyvin tarkasti, koska runsas tekniikka vaatii niin rakenneratkaisuilta kuin talotekniikalta paljon. Teknisesti vaativat, massiiviset holvi- ja seinärakenteet on toteutettu erikoispainavasta runkoaineesta.
Rakenteilla olevaan F-taloon tulee tiloja esimerkiksi sairaala-apteekille, laboratoriolle, syöpätautien vuodeosastoille sekä eri erikoisalojen poliklinikoille. Lisäksi talossa on kuvantamistiloja sekä sosiaali- ja toimistotiloja.
Kuten kaikki OYSin uudisrakennukset, myös F-rakennus on suunniteltu muunto- ja käyttöjoustavaksi sekä toiminnaltaan tehokkaaksi kokonaisuudeksi: toisiaan tukevat toiminnot ovat lähekkäin, ja kulkureitit on mietitty sujuviksi niin henkilöstön kuin asiakkaidenkin kannalta.
Esimerkiksi syöpätautien hoito sujuvoituu, kun E-rakennus eli sädehoitoyksikön uudisrakennus sijaitsee aivan naapurissa.
Suunnittelemme sinunkin hankkeesi!
KYSY LISÄTIETOJA
Mikko Mäläskä
yksikönjohtajarakennuttaminen
"Avoimuus ja tiedon virtaus on yhteistoiminnassa onnistumisen perusedellytys. Pienessä porukassa on pitänyt osata valita työkalut, käytännöt ja menetelmät niin, että ne kantavat hankeorganisaation ja haasteiden kasvaessa."
Mikko Mäläskä
yksikönjohtaja
A-insinöörit
A-RAKENNUKSEN ALLIANSSI
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, NCC Suomi Oy, AroSystems Oy, Siemens Osakeyhtiö, A-Insinöörit Oy, Granlund Oy, UKI Arkkitehdit Oy, Arkkitehtitoimisto Tähti-Set, Lukkaroinen ArkkitehditB-RAKENNUKSEN ALLIANSSI
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, Skanska Talonrakennus Oy, Caverion Suomi Oy, Siemens Osakeyhtiö, A-Insinöörit Oy, Granlund Oy, UKI Arkkitehdit Oy, Arkkitehtitoimisto Tähti-Set, Lukkaroinen ArkkitehditC-RAKENNUKSEN ALLIANSSI
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, NCC Suomi Oy, Siemens Osakeyhtiö. Talotekniikkaurakoitsijat ja suunnittelijat kilpailutetaan kehitysvaiheen aikana.A-INSINÖÖRIT OYS2030-HANKKEESSA A, B, E JA F-RAKENNUKSET
Teknisen suunnittelun ohjaus, kustannussuunnittelu ja riskienhallinta, käyttäjäyhteistyön koordinointi ja toiminnallisen suunnittelun ohjaus
Uudis- ja korjausosien rakennesuunnittelu, akustiikkasuunnittelu
Geo- ja pohjarakennussuunnittelu
Tietomallinnus ja suunnitelmien yhteensovitus
Työmaiden valvonta