HUS_Siltasairaala_1920x1080
Referenssit

HUS Siltasairaalan rakennetekniset erikoisuudet onnistuivat maailmanluokan tietomallinnuksella

Erityinen geometria, viisikerroksinen lasiseinä, 40-metrinen yhdyssilta ja sairaala-alueen olemassa oleva tunneliverkosto. Helsingin Meilahden Siltasairaalan arkkitehti- ja rakennesuunnittelua on ohjannut tehokas toimintojen yhdistäminen sekä rakennuksen ainutlaatuinen geometrinen muoto.

Helsingin Meilahteen valmistunut Siltasairaala on HUSin historian suurin uudisrakennushanke. Tornisairaalan ja Syöpätautien klinikan väliin nousseessa, Töölön sairaalan korvaavassa Siltasairaalassa hoidetaan vuoden 2023 alusta lähtien HUSin alueen ortopedian, trauma- ja neurokirurgian potilaat sekä syöpäpotilaita. Uusien tilojen suunnittelun lähtökohtana on ollut, että potilasta joudutaan liikuttelemaan mahdollisimman vähän.

– Töölön sairaalan toiminnot päätettiin lopettaa ja siirtää Meilahden sairaala-alueelle yli kymmenen vuotta sitten. Yhdistymisen myötä toiminnot tehostuvat, kun ne ovat keskitetysti yhdessä paikassa. Samaan aikaan fyysisen rakentamisen kanssa käyttäjät suunnittelevat uusia potilashoidon prosesseja ja toimintakulttuuria, kertoo HUS Kiinteistöjen projektipäällikkö Marita Perälä.

HUS Siltasairaalan erityispiirre on tontin kolmiomainen muoto. Se määritteli pitkälti sen, millainen rakennus alueelle nousee. HUS Siltasairaalassa on paljon yksityiskohtia, ja se yhdistyy olemassa oleviin sairaalakiinteistöihin ja tunneliverkostoon sekä olemassa olevaan sairaalatekniikkaan.

Marita_Perälä_HUS_Siltasairaala2_700x350
HUS Kiinteistöjen projektipäällikkö Marita Perälän mukaan yhdistymisen myötä sairaalan toiminnot tehostuvat, kun ne ovat keskitetysti yhdessä paikassa.
 

Osasta potilashuoneista näköala merelle

Kokonaisuudessaan Siltasairaalassa on 58 tehohoitopaikkaa, 16 leikkaussalia, 4 vuodeosastoa, 215 sairaansijaa, 69 päiväsairaalapaikkaa, poliklinikkavastaanottoja sekä ravintola- ja opetustiloja.

– Siltasairaalan toiminta ja tilat on suunniteltu valtavien tutkimus- ja hoitolaitteiden ympärille. Tapaturmien hoitoon erikoistuneesta sairaalasta voidaan liioittelematta sanoa, että saatetaan säästää ihmishenkiä, kun esimerkiksi etäisyys eri tutkimuksiin on päivystyksestä mahdollisimman lyhyt, sanoo Siltasairaalan pääsuunnittelija, arkkitehti Matti Anttila AW2-arkkitehdeista. AW2 on osa Siltasairaalan pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastannutta Team Integrated -työyhteenliittymää.

Korkein Siltasairaalan lasiseinä ulottuu viiteen kerrokseen.

– Luonnonvaloa on hyödynnetty suunnittelussa täysimääräisesti. Tiloista avautuu näkymiä ulos ja osassa potilashuoneista on merinäköala. Meri on ollut innoittajana myös sairaalan julkisivuun integroidussa taiteessa.

Kaksoisjulkisivun runkona on termorankaelementit, jotka on verhoiltu alumiinikoteloilla ja kirkkaalla, silkkipainokuvioiduilla lasilla. Taitelija Sari Palosaaren serigrafiassa merenpinta heijastuu rakennukseen.

Tietomallinnus kokosi kaikkien datan saumattomasti yhteen

HUS Siltasairaalan rakennesuunnittelussa tietomallinnus ja suunnitteluautomaatio taipuivat ammattitaitoisten rakennesuunnittelijoiden käsissä maailmanluokan suoritukseen. Siltasairaalan tietomalli voitti julkisen sektorin sarjan kansainvälisessä Tekla Global BIM Awards 2020 -kilpailussa.

– Hahmotimme sairaalarakennuksen toiminnallisuuden ja ulkonäön jo heti projektin alkuvaiheessa, ja muodostimme siitä digitaalisesti todellisuutta vastaavan ja tarkkoja attribuuttitietoja sisältävän virtuaalimallin. Tietomallinnuksen avulla meidän oli helppo vertailla asiakkaalle suunnattuja vaihtoehtoisia rakennesuunnitelmia jo hankkeen alussa, projektipäällikkö ja rakennesuunnittelija Aleksi Jutila A-Insinööreistä kertoo.

HUS Siltasairaalan tietomalli pitää sisällään yli 8 000 betonielementtiä, lähes 4,5 miljoonaa kiloa terästä ja yli 20 000 piirustusta. Tietomallinnusta ovat työn eri vaiheissa hyödyntäneet kaikki hankkeen osapuolet, kuten arkkitehdit ja työmaajohto. Monipuolinen käytettävyys olikin yksi peruste tietomallinnuksen kansainväliselle tunnustukselle.

– Hankkeen tietomallikoordinaattori on pitänyt huolen, että kaikkien osapuolten mallit sulautuivat saumattomasti yhteen yhdistelmämalliksi. Vaikea kuvitella, että tämänkaltaisen hankkeen voisi viedä onnistuneesti maaliin pelkällä 2D-suunnittelulla, sillä HUS Siltasairaalan jokainen kulma osoittaa eri suuntaan ja 90-asteen kulmia ei juuri ole, Jutila sanoo.

Tietomallinnus paitsi helpottaa tiedonkulkua ja -käsittelyä ison hankkeen eri osapuolten välillä, sillä myös vähennetään inhimillisten virheiden määrää.

– 3D-malli helpottaa esimerkiksi uusien ja jo olemassa olevien rakennusten liitoskohtien tarkastelua. Siltasairaalahankkeessa mallinnuksen kuvien tarkkuuksia on parannettu entisestään ja niiden automaatiota tehostettu.


A-ins-Siltasairaala-700x697_webYksi HUS Siltasairaalan erikoisuuksista on aulan viisikerroksinen lasiseinä.

Satametrinen tunneliverkosto, viisikerroksinen lasiseinä ja kaksikerroksinen yhdyssilta

A-Insinöörit on ollut mukana useissa Suomen suurimpien sairaaloiden uudistamis- ja korjaushankkeissa rakennesuunnittelijana. Siltasairaalassa A-Insinöörit on vastannut päärakennesuunnittelusta, tuotekelpoisuushyväksynnästä sekä kosteudenhallinnan koordinoinnista. Siltasairaalan pääsuunnittelu on Team Integrated -työyhteenliittymän käsialaa, jossa on mukana A-Insinöörit-konserniin kuuluva AW2 arkkitehdit.

Yksikönjohtaja Harri Kivistön mukaan kaikissa sairaalahankkeissa korostuu huolellisen pohjatyön merkitys – niin myös HUS Siltasairaalassa.

– Hankesuunnitteluvaiheessa yhteensovitetaan suunnitteluosapuolten suunnitelmat siten, että runkoratkaisut haittaavat tilasuunnittelua mahdollisimman vähän ja talotekniikalle saadaan riittävät varaukset. Huolellisen hankesuunnittelun ansiosta ei jatkosuunnittelussa tarvitse enää tehdä oleellisia muutoksia rakenneratkaisuihin, Kivistö sanoo.

– Liittymäpintoja olemassa olevaan on lukuisia. Yksi erityispiirre on uudisrakennuksen alle jäävän henkilöliikennettä ja talotekniikkaa palvelevan noin sadan metrin pituisen tunneliosuuden säilyttäminen toimintakelpoisena koko hankkeen ajan. Säilyttämiseen päädyttiin kustannussyistä. Talotekniikan siirtäminen olisi aiheuttanut satojentuhansien eurojen kustannukset.

HUS Siltasairaalan erikoisuuksia ovat myös aulan viisikerroksinen lasiseinä ja – luonnollisesti – yhdyssilta.

– Kaksikerroksinen ja 40 metriä pitkä yhdyssilta oli meille poikkeuksellisen haastava kokonaisuus. Silta yhdistää sairaalan ST- ja SY-osat toisiinsa. Pinta-alaltaan 800 neliömetrin teräsrunkoinen kokonaisuus sisältää muun muassa oleskeluportaikon, neuvottelutiloja sekä lasiseinäisen valokuilun muodostaen näin mielenkiintoisen ja näyttävän kokonaisuuden, Kivistö sanoo.

Harri_Kivistö_HUS_Siltasairaala_700x350

A-Insinöörien teollisuus- ja toimitilayksikön Harri Kivistö painottaa kaikissa hankkeissa huolellisen pohjatyön merkitystä – niin myös HUS Siltasairaalassa.

Huolellinen hankesuunnittelu ja tietomallinnus onnistumisen ytimessä

Siltasairaalan rakentaminen alkoi vuonna 2018 ja valmistui kesäkuussa 2022. Rakennuttaja on HUS Kiinteistöt Oy ja A-Insinöörit vastaa laaja-alaisen kokonaisuuden päärakennesuunnittelusta, tuotekelpoisuushyväksynnästä sekä kosteudenhallinnan koordinoinnista.

Huolimatta valtavasta koostaan HUS Kiinteistöjen 295 miljoonan euron uudisrakennushanke on edennyt aikataulussaan, ja budjettikin on pitänyt.

– Tämän on mahdollistanut huolellinen hankesuunnitteluvaihe ja osapuolten tiivis yhteistyö. Hankkeessa on ollut käytössä niin sanottu Big room -työskentelytapa, joka yhdistää suunnittelijat, rakennuttajan, käyttäjät ja urakoitsijat säännöllisesti saman pöydän ääreen. Koronatilanteen takia kokoontumiset ovat luonnollisesti siirtyneet verkkoon, projektipäällikkö Marita Perälä toteaa.

– Yhteistyö ja kommunikointi A-Insinöörien kanssa on sujunut mainiosti, ja rakennesuunnittelija on ollut erityisesti runkovaiheessa paikan päällä työmaalla varmistamassa, että kaikki sujuu niin kuin pitääkin.

A-Insinöörien suunnittelema HUS Siltasairaalan tietomalli on palkittu maailman parhaana. Mallinnus on nykyään osa lähes kaikkia A-Insinöörien rakennesuunnitteluhankkeita.

Rakennemalli_yleisnäkymä_700x350

A-Insinöörien suunnittelema HUS Siltasairaalan tietomalli on palkittu maailman parhaana. Mallinnus on nykyään osa lähes kaikkia A-Insinöörien rakennesuunnitteluhankkeita.

 

Suunnittelemme sinunkin hankkeesi!

SAIRAALARAKENTAMINEN

KYSY LISÄTIETOJA

Harri Kivistö

Harri Kivistö

yksikönjohtaja

rakennesuunnittelu

+358 40 538 8780 harri.kivisto@ains.fi Tampere

 

"Vaikea kuvitella, että tämänkaltaisen hankkeen voisi viedä onnistuneesti maaliin pelkällä 2D-suunnittelulla, sillä Siltasairaalan jokainen kulma osoittaa eri suuntaan ja 90-asteen kulmia ei juuri ole."

Aleksi Jutila,
projektipäällikkö ja rakennesuunnittelija,
A-Insinöörit

ERITYISPIIRTEIDEN HUOMIOINTI

"HUS Siltasairaalassa on paljon yksityiskohtia, ja se yhdistyy olemassa oleviin sairaalakiinteistöihin ja tunneliverkostoon sekä olemassa olevaan sairaalatekniikkaan."

TIETOMALLINNUKSEN HYÖDYNTÄMINEN

HUS Siltasairaalan tietomallinnus pitää sisällään yli 8 000 betonielementtiä, lähes 4,5 miljoonaa kiloa terästä ja yli 20 000 piirustusta.

VAHVA YHTEISTYÖ

Big room -työskentelytapa yhdisti suunnittelijat, tilaajan, käyttäjät ja urakoitsijat säännöllisesti saman pöydän ääreen kasvotusten tai virtuaalisesti.

HUS SILTASAIRAALA

  • Siltasairaala on HUS Kiinteistöjen suurin yksittäinen uudisrakennushanke, joka nousee Meilahden sairaala-alueelle ja liittyy kiinteästi nykyisiin rakennuksiin ja toimintoihin.
  • Siltasairaala muodostuu kolmesta osasta, jotka ovat ST-osa, SY-osa sekä niiden välinen yhdyssilta.
  • Sijainti: Helsinki. Rakennusalueena on Tornisairaalan, Syöpätautien klinikan ja Paciuksenkadun rajaama kolmiomainen alue.
  • Rakennusvaihe: 2018–2022
  • Laajuus: 69 920 brm²
  • Kustannukset: 295 M€
  • A-Insinöörien vastuulla päärakennesuunnittelu, tuotekelpoisuushyväksyntä sekä kosteudenhallinnan koordinointi.
  • Rakennuttaja: HUS-Kiinteistöt Oy
  • Pääurakoitsija: SRV 
  • Rakennesuunnittelussa on käytetty Trimblen Tekla Structures (TS) -suunnittelujärjestelmää. HUS Siltasairaalan tietomalli huomioitiin maailmalla, kun se voitti julkisen sektorin sarjan kansainvälisessä Tekla Global BIM Awards 2020 -kilpailussa.